آغاز زندگی رسمی حاشیه نشینان

آغاز زندگی رسمی حاشیه نشینان به گزارش فست تریپ، طرح سنددار کردن خانه های واقع در مناطق کم برخوردار و حاشیه شهرها که در سالهای اخیر مطرح و به تازگی آئین نامه آن توسط دولت سیزدهم تصویب شده، بنا به قول کارشناسان دارای مزایا و معایبی است که پذیرفته شدن این اقشار در اقتصاد شهری از مزایای آن و چراغ سبز نشان دادن به متصرفان احتمالی آینده می تواند از معایب آن باشد.


به گزارش فست تریپ به نقل از ایسنا، صدور سند مالکیت برای ساکنان حاشیه شهرها و مناطق کم برخوردار، مخالفان و موافقانی دارد. از زمان دولت یازدهم بحث واگذاری سند به ساکنان پهنه های غیررسمی عنوان شد. با عنایت به پایین بودن سرانه های خدماتی در مناطق کم برخوردار، واگذاری سند می تواند نخستین قدم برای ورود ساکنان این مناطق به اقتصاد شهری به منظور ارائه خدمات به آنها باشد.
بر اساس بند «ک» تبصره ۱۱ قانون بودجه که سال جاری برای نخستین بار تصویب شده واگذاری سند به متصرفین پیش از سال ۱۳۹۴ فراهم گشته است. دولت، اخیراً آیین نامه اجرایی «ساماندهی سکونتگاه های غیر رسمی» برای حل مشکل مالکیت خانه های فاقد سند در محلات کم برخوردار به تصویب رسانده است.
بر اساس این آئین نامه ملاک تعیین زمان تصرف اراضی، بر مبنای تصاویر ماهواره ای و هوایی مأخوذه از سازمان فضایی ایران، سازمان نقشه برداری کشور و سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح است. اراضی که بنای ساختمانی با مصالح بادوام در آنها راه اندازی شده، مشمول این آئین نامه بوده و آن دسته از اراضی که در آنها ساختمان های پیش ساخته، دیوارکشی، غرس اشجار و زراعت به عمل آمده، از شمول این آئین نامه خارج است.
موافقان این طرح می گویند که سند دادن به افرادی که در مناطق کم برخوردار زندگی می کنند آنها را از فقر مسکن و خدمات شهری نجات می دهد. اما مسئله اینست که خیلی از این زمین ها در مناطق خوش آب و هوا به تصرف درآمده و گاها تبدیل به ویلا شده اند. این طرح می تواند رانتی میلیاردی در اختیار متصرفان قرار دهد.
محمد آئینی ـ مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران در این حوزه به ایسنا می گوید: در بافت فرسوده صحبت از نوسازی است، اما درحاشیه باید کلی کار کنید تا تازه بشود بافت فرسوده و بتوان نوسازی کرد. سند دادن به این خانه ها تازه شروع شده است. سنددار کردن می تواند آنها را رسما وارد اقتصاد شهری کند و برای مرمت و نوسازی تصمیم بگیرند. هم اکنون پیرامونی هستند، می گویند شما شناسنامه ندارید جلو نیایید. در بافت این مشکل نیست اما حاشیه نشین سند ندارد که گرو بانک بگذارد. سند ملی بازآفرینی می گوید اول پیش نگری کنید، بعد پیش گیری، که سکونتگاهای موجود توسعه پیدا نکنند، بعد می گوید موجودها را ساماندهی کنید. این سند و میثاق ملی است. (درخصوص تصرف و اضافه بنا) شهرداری و دستگاههای مربوطه موظف می باشند پایش شبانه روزی کنند.
هم چنین محمد مخبر ـ معاون اول رئیس جمهور در این خصوص بیان کرده است: یکی از اشکالات معمول در اجرای طرح های مختلف اینست که الگو و چارچوب مشخصی برای حرکت به سمت هدف وجود ندارد، اما در طرح توانمندسازی محلات، مدل و طرحی مشخص دنبال می شود که همین مساله سبب موفقیت و رسیدن به اهداف مورد نظر خواهد بود.
وی استعدادیابی را از دیگر خصوصیت های طرح توانمندسازی محلات عنوان نمود و اظهار داشت: خیلی از قهرمانان ورزشی و نخبگان کشور از محلات محروم و کم برخوردار بوده اند و این یعنی اگر به جوانان و نیروی انسانی در این محلات دقت کنیم و اگر برای آنها برنامه داشته باشیم هر یک از این افراد می توانند برای کشور افتخار آفرین باشند.
اما یکی از اشکالات اینست که ساکنان سکونتگاه های غیررسمی، گر چه سندی برای ملک خود ندارند اما گاها تمامی خدمات شهری را دریافت می کنند و بنابراین است که انگیزه لازم را برای پیمودن مراحل قانونی این کار ندارند. از طرفی برخی کارشناسان معتقدند واگذاری سند به این املاک می تواند نوعی چراغ سبز به متصرفان باشد و این برداشت را ایجاد نماید که بعد از تصرف زمین دولتی، در نهایت می توانند مالکیت زمین و خانه مورد نظر را از آن خود کنند.
در سالهای گذشته که مبحث ساماندهی سکونتگاه های غیررسمی مطرح شده اشکالات گوناگونی که در این گزارش به آنها اشاره شد به طرح واگذاری سند به خانه های واقع در مناطق کم برخوردار مطرح شده اما این امیدواری وجود دارد که دولت سیزدهم در آئین نامه جدید این اشکالات را برطرف کرده باشد.



1401/08/04
10:01:20
5.0 / 5
1110
تگهای خبر: خدمات , دستگاه , شركت , شهرداری
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۲
Fast Trip

فست تریپ

حمل فوری مسافر و کالا

fasttrip.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فست تریپ محفوظ است