گزارش فست تریپ؛

کارت زرد مجلس به فاصله جنوب و شمال شهر

کارت زرد مجلس به فاصله جنوب و شمال شهر به گزارش فست تریپ ضعف در نظارت بر عملکرد شهرداری ها منجر به بروز مشکلات فراوان در نقاط محروم کشور همچون خوزستان شده و نمونه این ناکارآمدی در پایتخت هم در فاصله فاحش شمال و جنوب شهر درحال خودنمایی است.



خبرگزاری مهر؛ گروه جامعه_ ساناز باقری راد: هفته گذشته بود که عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور به علت ضعف در نظارت بر نحوه عملکرد شهرداری ها از مجلس شورای اسلامی کارت زرد گرفت. کارت زردی که در ایام پایانی دولت به وزیر داده شد اما عملاً دیگر سودی به حال مردم نداشت چون که تبعات این کم کاری های منجر به کارت زرد، حال دامن مردم را گرفته و دود آن تنها به چشم مردم مناطق محروم کشور رفته است.
دلیل دریافت این کارت زرد هم وضع موجود کشور، عدم نظارت بر انتصاب شهرداران مناسب بخصوص برای شهرهای محروم است. شهرهایی که هم اکنون به علت ضعف عملکرد مسؤلان، با مشکلات فراوانی روبرو هستند و مردم را با چالش های گوناگونی مواجه کرده اند.
یکی از اصلی ترین علت های فراخواندن رحمانی فضلی به مجلس وضعیت بحرانی خوزستان است. وضعیتی که باید از جانب دولت و همینطور سازمان شهرداری ها و دهیاری ها مدیریت می شد تا به این مرحله نرسد اما به علت بی توجهی مسؤلان مربوطه، مردم را گرفتار بی آبی، خشکسالی و هزاران مشکل دیگر کرده است. بنابراین هم مجلس رحمانی فضلی را به علت عدم نظارت بر انتصاب شهردار مناسب برای اهواز و همینطور بررسی علل عدم تخصیص اعتبارات لازم برای حل مشکلات این شهر، به مجلس فرا خواند.


مشکلات ریشه ای خوزستان و استانهای نظیر آنکه ناشی از ناکارآمدی مدیران شهری کشور است، همان بحث قدیمی بی عدالت در توزیع منابع و نابرابری در فاصله جنوب و شمال شهرها و محلات را یادآوری می کند. امری که این روزها در خوزستان به شدت دیده می شود. حال مبحث نابرابری در شمال و جنوب شهرها به امری فراتر از محله و شهر و به بی عدالتی در سطح ملی تبدیل گشته است.
اما این نابرابری نه تنها در استان محرومی همچون خوزستان بلکه حتی در پایتخت هم به صورت واضح دیده می شود و مصادیق آن هم بسیار بارز است. به صورتی که فاصله جنوب و شمال شهر تهران هم همین عدم وجود عدالت شهری و عدم توزیع متوازن منابع و خدمات را نشان داده است.
کاهش فاصله شمال و جنوب پایتخت از شعار تا عمل!
کاهش فاصله جنوب و شمال شهر یکی از شعارهای شورای شهر فعلی و مدیریت شهری پنجم بود. شعاری که اعضای شورای پنجم بر روی آن مانور زیادی می دادند اما آمارها و چهره شهر حکایت دیگری را نشان داده است. حکایتی که باوجود ادعاهای شورای شهری ها در خصوص تحقق شعار کاهش فاصله جنوب و شمال شهر، گاهی حتی در جلسات علنی شورا و در بحث های میان اعضا هم بعضی از اعضای شورا بر وجود فاصله فاحش میان شمال و جنوب شهر اذعان دارند.
تیر ماه سال جاری بود که حسن خلیل آبادی رئیس کمیسیون میراث فرهنگی شورای شهر در جریان بررسی لایحه «الزام شهرداری به حفاظت از میراث طبیعی توچال» اظهار داشت: متأسفانه ما در نگاه یکسان به شمال و جنوب شهر هنوز به حقیقت شعارهایی که داده ایم نرسیده ایم.
وی در موافقت با مشمولیت کوه بی بی شهر بانو در این لایحه اضافه کرد: شرایط کوه بی بی شهر بانو و توچال یکی است و تنها تفاوت آنها فاصله جغرافیایی جنوب و شمال کشور است. بعلاوه در کوه بی بی شهر بانو میراث تاریخی هم وجود دارد و تصویب این لایحه این امر را به شهروندان منتقل می کند که شورای شهر درحال بی توجهی به جنوب شهر و توجه صرف به شمال شهر است.
میزان توجه مدیریت شهری به عرضه خدمات فرهنگی در جنوب شهر
قطعاً در ۴ سال قبل برای کاهش این فاصله و اجرای طرح های عمرانی، فرهنگی و غیره در نقاط جنوبی پایتخت اقدامات مؤثری انجام شده اما آمارها و وضعیت شهر نشان داده است که این اقدامات به اندازه شعارهایی که اعضا بر روی این مورد می دادند، نیست.
ساخت بناهای فرهنگی و توسعه خدمات فرهنگی در محلات جنوبی شهر یکی از شاخصهای کاهش فاصله بالا و پایین شهر است. شاخصی که متأسفانه در این دوره به صورت بسیار محدود مورد توجه مدیران پایتخت قرار گرفت. به صورتی که به جای راه اندازی پروژه های فرهنگی و تفریحی در مناطق جنوبی، بیشتر شاهد تأسیس پروژه ها و فضاهای سبز محلی و کوچک مقیاسی بودیم که در روند مدیریت شهری امری عادی است.


حسن خلیل آبادی در گفتگو با خبرنگار مهر، در اینباره اظهار داشت: متأسفانه در جنوب و شمال شهر شکاف های طبقاتی و مشکلات عدیده ای وجود دارد که کارها را سخت تر می کند.
وی درباره ساخت پروژه های فرهنگی در مناطق جنوبی شهر تهران اظهار داشت: یکی از پروژه های فرهنگی در این نقاط مجتمع رازی بود که سال جاری به بهره داری رسید. البته این پروژه در دوره های گذشته ۶۰ درصد پیشرفت کرده بود و ما در این دوره ۴۰ درصد باقی مانده آنرا تکمیل کردیم.
عضو شورای شهر پایتخت در پاسخ به این سؤال که آیا در این دوره فرهنگسرا یا پروژه فرهنگی دیگری در محلات جنوب شهر ساخته شد یا خیر اظهار داشت: خیر مهم ترین پروژه فرهنگی در جنوب شهر مجتمع رازی بود.
با این اوصاف تکمیل تنها یک مرکز فرهنگی در جنوب شهر، در طول ۴ سال مدیریت شهری نشان داده است که مبحث توسعه خدمات فرهنگی در این نقاط شهر امری فراموش شده برای مدیران شهری بوده است.
خواب زمستانی مدیریت شهری برای توسعه ناوگان عمومی در محلات جنوبی
یکی دیگر از موضوعات بسیار مهم در زمینه توسعه شهرها و همینطور برابری شمال و جنوب شهر، توسعه حمل و نقل عمومی در نقاط محروم و جنوبی شهر است. طی چهار سال قبل هرچند که شاهد افتتاح ایستگاه های مترو در محلات جنوبی شهر بودیم اما باید اظهار داشت که عملیات اجرایی و عمرانی اغلب این ایستگاه ها در دوره های گذشته مدیریت شهری تا حد زیادی پیشرفته بود و در طول مدیریت شهری دوره پنجم، این ایستگاه ها عملاً به بهره برداری رسیدند.
در حقیقت توسعه حمل و نقل عمومی به میزانی که به شعار اعضای شورای شهر پنجم تبدیل گشته بود، پیشرفت نکرد چون که با وجود مانور فراوان مدیران شهری این دوره بر توسعه ناوگان عمومی در نقاط جنوبی شهر، انتظار می رفت که حداقل خطوط مترو در این محلات رشد بیشتری داشته باشد و طی چهار سال قبل ایستگاه های جدیدی از پایه و اساس توسط مدیران شهری این دوره بنا شود، که این اتفاق رخ نداد.


به علاوه در کنار مترو وضعیت تاکسی ها و اتوبوس های فرسوده پایتخت هم حکایت از عملکرد ضعیف شورای و مدیریت شهری پنجم در توسعه ناوگان عمومی دارد. هرچند که اعضای شورا عدم پرداخت بدهی های شهرداری از جانب دولت را دلیل ناتوانی در نوسازی ناوگان عمومی می دانند اما جای آن بود که با عنایت به همسویی دولت و مدیریت شهری در دوره کنونی، شاهد فشار بیشتر مدیران به بدنه دولت برای تسویه حساب بدهی ها و توسعه ناوگان فرسوده شهری باشیم.
چمران: اقدام چشم گیری برای کاهش فاصله شمال و جنوب نشد
در همین خصوص مهدی چمران منتخب شورای ششم و عضو ادوار پیشین شورای شهر در گزارش فست تریپ به نقل از مهر، درباره میزان تحقق شاخصهای کاهش فاصله شمال و جنوب پایتخت در دوره مدیریت شهری پنجم اظهار داشت: در زمینه اقدامات فرهنگی با یک آمارگیری ساده میتوان به عدم انجام اقدامی مؤثر و چشم گیر در این حوزه پی برد. در مورد پروژه های محله محور و کوچک که یکی از ادعاهای اعضای شورای شهر است، باید اظهار داشت که اغلب پروژه ها در دوره گذشته اجرا شده بود.
رئیس سابق شورای اسلامی شهر تهران اضافه کرد: بعنوان مثال در انتهای دوره چهارم مدیریت شهری ۷۵ زمین چمن در شهرری وجود داشت. می توانید بررسی کنید و ببینید که در طول مدیریت شهری دوره گذشته چند استخر در منطقه یک و چند استخر در مناطق جنوبی ساخته شده است. حتی بزرگترین مرکز ورزش جانبازان هم در شهر ری ساخته شد.

عضو ادوار پیشین شورای شهر بیان نمود: ما شعار ندادیم اما عملاً کار کردیم. بعنوان مثال احیای بافت فرسوده یکی از موضوعات با اهمیت بود که میزان احیای این بافت در شهر تهران از چندین شهر هم بیشتر است. بافت فرسوده دارای آیتم هایی همچون ناپایداری ساختمان، ریزدانگی بافت ها و باریک بودن معابر است.
چمران درباره احیای بافت فرسوده شهر در ادوار گذشته عنوان کرد: ما برای این بافت فرسوده کار شجاعانه ای انجام دادیم اما روی آن تبلیغ نکردیم. به صورتی که عوارض بافت فرسوده را صفر کردیم سپس به دولت پیشنهاد دادیم که برای احیای این بافت ۵۰ درصد تسهیلات بدهد هر چند که هنوز هیچ ریالی از جانب دولت پرداخت نشده است. با صفر شدن عوارض بافت فرسوده هم در همان سال تصویب این قانون، میزان ساخت و ساز در بافت فرسوده ۲۵ درصد رشد یافت به صورت کلی میزان افزایش نوسازی در تهران نسبت به وسعت این شهر از تمام شهرهای کشور بیشتر است.
وی خاطرنشان کرد: ما انتظار داشتیم این دوره مدیریت شهری که با دولت هم همسو بود بتواند برای احیای بافت فرسوده وام کم بهره ایجاد نماید اما این اتفاق نیفتاد.
رؤیای شهر انسان محور برای کاهش فاصله طبقاتی پایتخت که محقق نشد
منتخب شورای ششم در پاسخ به این سؤال که یکی از مباحثی که اعضای کنونی شورای شهر در زمینه کاهش فاصله شمال و جنوب پایتخت بر آن تاکید دارند، انسان محور کردن شهر است و مدعی هستند که پروژه های دوره های گذشته مبتنی بر خودرو محور بودن شهر بوده است، بیان نمود: تمامی پروژه ها و اقداماتی که در شهر انجام می شود برای انسان است در واقع اتوبان و بزرگراه هم جهت استفاده انسان است. اگر همین اتوبان ها که در دوره های گذشته ساخته شده، نبود نمی دانستیم با ترافیک امروزی چه نماییم بعلاوه آلودگی هوا هم چند برابر می شد.
چمران تصریح کرد: به صورت کلی تمامی پروژه هایی که در شهر انجام می شود جهت استفاده انسان و با محوریت انسان است این در شرایطی است که اعضای این دوره با مطرح کردن شعار شهر انسان محور، عدم ساخت یا فعالیت خود در زمینه اتوبان ها را توجیه می کنند. اما باید اظهار داشت که مدیریت شهری پنجم در زمینه ساخت اتوبان و فعالیتهای عمرانی برای کاهش فاصله شمال و جنوب شهر، اتوبان نساخته و حتی اتوبان نیمه تمام یادگار امام را هم تکمیل نکرده است.
به طور کلی در پنجمین دوره مدیریت شهری برای توسعه شهر و ارتقا سطح خدمات دهی به شهروندان تلاشهای زیادی شد و اساسا اقداماتی هم برای کاهش فاصله شمال و جنوب پایتخت هم انجام شد. اما نکته حائز اهمیت و محل نقد هم تناسب اقدامات انجام شده با شعارها و وعده های مدیران شهری و شورای شهر است. در واقع میتوان گفت حداقل در شاخص کاهش فاصله شمال و جنوب شهر، به میزان شعارهایی که داده شد، شاهد ایجاد تحول در شهر نبودیم و اقدامات انجام شده در این راستا چندان چشمگیر نبود.
حال باید دید که منتخبین شورای ششم بعد از در دست گرفتن سکان شهر، برای توسعه شهر و همینطور برقراری عدالت اجتماعی و شهری در شمال و جنوب شهر چه اقدامی انجام خواهند داد.


منبع:

1400/05/09
21:27:42
5.0 / 5
1533
تگهای خبر: آلودگی , اتوبوس , بزرگراه , تاكسی
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۴
Fast Trip

فست تریپ

حمل فوری مسافر و کالا

fasttrip.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فست تریپ محفوظ است