دكتر سید نواب حسینی منش در گفت و گو با ایسنا، ضمن گرامیداشت یاد قربانیان سوانح رانندگی تصریح كرد: هرسال از 29 آبان لغایت یكم آذر مراسم یادبود این عزیزان با هدف تولید حساسیت عمومی، فرهنگ سازی و آگاه بخشی به مسئولان و شهروندان برگزار می گردد. در چند سال اخیر برپایه آمار رسمی از پزشكی قانونی تعداد متوفیان و مصدومین حوادث رانندگی كاهش داشته است. ولی میزان كاهش متوفیان در مقایسه با سایر كشورهای درحال توسعه در وضعیت قابل قبولی نبوده و هنوز كشور ایران با 43 نفر متوفی به صورت روزانه در سوانح رانندگی در رتبه و رده كشورهای پرمخاطره در این زمینه است.
وی در مورد نقش معاینه فنی در كاهش سوانح رانندگی اظهار داشت: عوامل موثر در تصادفات به سه عامل خطای انسانی، وضعیت راه و شرایط خودرو بستگی دارد كه هر كدام از این عوامل می تواند با سهم مشخص بصورت مجزا و یا مشترك در تولید حادثه موثر باشد. برپایه گزارشات رسمی پلیس خطای انسانی بیشترین سهم را در وقوع تصادفات دارد.
به گفته وی، هم اكنون كشور های در حال توسعه علاوه بر آموزش فرهنگ صحیح رانندگی به شهروندان نسبت به سختگیرانه كردن الزامات ایمنی در خودروها و ارتقای استانداردهای تولید در خودرو اقدام نموده اند. بروز خطای انسانی در رانندگی اجتناب ناپذیر است، پر واضح است خودرو باید به نحوی طراحی و تولید گردد كه ریسك تصادف و میزان خسارت جانی به راكبین در حین وقوع تصادف به حداقل ممكن برسد.
مدیرعامل ستاد معاینه فنی در ارتباط با عدم كاهش منطقی آمار قربانیان سوانح به صورت سالیانه در كشور ایران تصریح كرد: مقایسه آمار متوفیان و مصدومین حوادث رانندگی طی نیمه اول سالهای 95 و 96 برپایه آمار رسمی پزشكی قانونی نشان داده است در بخش مصدومین نه تنها كاهش اتفاق نیافتاده بلكه 0. 5 درصد افزایش داشته است كه این مسئله غیر قابل پیش بینی و دور از ذهن نیست. در بخش وضعیت ایمنی خودروها در سال 1395 از 19 میلیون خودروی موجود و درحال تردد در كشور تنها 8 میلیون دستگاه خودرو یعنی 42 درصد از خودروها به مراكز معاینه فنی جهت بازدید و كنترل ایمنی رجوع كرده اند. مطابق با آمار اتحادیه اروپا عامل 10 درصد از تصادفات و سوانح منجر به مرگ ناشی از نقص و ایراد فنی در خودروها است كه بدون تردید با عنایت به سن ناوگان و كیفیت پایین خودروها در ایران این درصد بیشتر خواهد بود این بدان مفهوم است كه تنها با انجام معاینه فنی و تشخیص بهنگام ایراد و نقص در خودرو می توان از مرگ حداقل 1650 شهروند در سال جلوگیری كرد. شایان ذكر است متاسفانه هم اكنون سالانه حدود 16 هزار و 500 نفر از شهروندان قربانیان تصادفات و سوانح رانندگی هستند.
حسینی منش در ادامه اضافه كرد: انجام معاینه فنی خودرو به صورت سالیانه و یا بعد از هر تعمیر اساسی كه مربوط به بخش های ایمنی خودرو می باشد بدون تردید می تواند در كاهش تصادفات موثر واقع شود. هم اكنون 12 درصد از خودروهای رجوع كننده به مراكز به دلیل نقص در سیستم ترمز گیری كه می تواند خود مولد و عامل یك تصادف باشد مردود می گردند. در مراكز معاینه فنی 18 آیتم مورد ارزیابی و كنترل قرار می گیرد كه بالغ بر 70 درصد از آن مربوط به بخش های تامین كننده ایمنی خودرو نظیر وضعیت لاستیك ها، سلامت كمك فنر، كاركرد چراغ های اخطار و... است. یكی از اصلی ترین اهداف انجام معاینه فنی در كشورها كنترل ایمنی خودروها و انطباق خودرو با شرایط استاندارد در هنگام تولید می باشد. عملكرد ناصحیح هركدام از بخش هایی كه در معاینه فنی مورد كنترل قرار می گیرد می تواند به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم در تنزل شرایط ایمنی خودرو و تولید تصادف سهم داشته باشد.
وی در انتها اظهار داشت: علاوه بر نقش مهم مسئولین در ارتقاء استانداردهای تولید خودرو و تولید راه های ایمن در كاهش سوانح، مسئولیت شهروندان در حفظ جان خود و سایرین با اصلاح الگوهای رفتاری رانندگی، تكریم به قانون و انجام بهنگام معاینه فنی خودرو و همینطور استفاده از خودروهای ایمن تر بدون تردید می تواند نقش بسزائی در كاهش تعداد قربانیان سوانح داشته باشد.